SmilingLotus / Over de lesgevers

Anske Ruyters

Ik, Anske Ruyters (°1980), ben het gezicht achter Smiling Lotus Yoga. Na mijn studies als ‘licentiate in de Logopedie en Audiologie’ en enkele jaren werkervaring voelde ik dat er meer was, meer in mezelf om te ontdekken en meer in de wereld dan enkel de kennis die ik op de universiteit en de voorgaande schooljaren had opgedaan. Het was alsof ik voor het eerst met mezelf in contact kwam, met de persoon die er werkelijk in me schuilde. Het werd een hele ontdekkingsreis naar mezelf.

Daar waar een half jaar Afrika me aanzette tot volledige expressie via dans en drums en me door de primitieve vorm van leven back to basics bracht, met de voeten op de grond en de handen wroetend in de aarde en ploeterend in het water, daar leerde Azië en voornamelijk Indië me om naar binnen te keren, en daar op verkenningstocht te gaan.

In het Noorden van Indië leerde ik in de dansschool van Rhizomee Lee (Subbody Butoh School) te dansen van binnenuit, dansen met alles wat je binnenin jezelf tegenkomt, zelfs al zijn het je duisterste kanten. Deze 7 maanden betekenden een eerste stap in de richting van bewustwording. En ik kan je eerlijk zeggen, soms weigerde m’n lichaam te bewegen omdat ik het heel de tijd stond te veroordelen en beoordelen. Ik leerde al een stukje over hoe ik echt in het leven stond, te hard voor mezelf, te perfectionistisch en teveel afgescheiden.

Aan de Yoga Universiteit nabij Mumbai, Yoga Vidya Gurukul, behaalde ik mijn certificaat tot Hatha-yogaleerkracht. Ik was nog niet zo lang in Azië toegekomen of ik vond mezelf al snel in yogalessen zitten. Ik werd er als het ware naartoe getrokken, en ik was telkens verbaasd door de diepe, intense ervaringen die yoga me gaven. Alsof ik nog dieper met mezelf verbinding kon maken.

In Thailand leerde ik de traditionele Thaïse Yoga massage kennen en behaalde ik twee certificaten als ‘Thaïse yoga massagetherapeut’ en ‘Thaïse voet-en beenmassage’. Ik leerde niet enkel met m’n eigen lichaam in verbinding te staan maar ook de grenzen van anderen te kennen.

Na mijn thuiskomst in België bleef ik elke dag tijd op mijn yogamatje doorbrengen en tot op de dag van vandaag ben ik me blijven bijscholen in andere yogavormen, waaronder Vinyasa Yoga, Yin Yoga, AcroYoga, volg ik zelf lessen, opleidingen en workshops bij verschillende yogateachers.

Heel veel dank gaat voornamelijk uit naar Ellen Van Renterghem, mijn wekelijkse yogaleerkracht, inspiratiebron, vriendin en liefdevolle collega. Zij heeft mij het vertrouwen gegeven om werkelijk de stap te zetten naar het geven van yogalessen. Ik ben enorm dankbaar voor al haar krachtige woorden en diepgaande yogasessies die me de weg naar m’n hart toonden.

Het voelt voor mij als een ontzettend boeiende, leerrijke en verbindende uitdaging. Als yogaleerkracht blijf ik geconfronteerd worden met mezelf, als wie ik ben, met mijn eigen gevoeligheden en beperkingen. De kunst is om te omarmen wat je onderweg tegenkomt. Ik ben dankbaar voor elke ervaring, voor elke levensles, ook al wil je er soms eens van weglopen ;-) Bewustwording is telkens de eerste stap!

Mijn wens is om ook anderen weer in contact te laten komen met zichzelf, te voelen van binnenin en te omarmen wie zij op elk moment zijn.

Melissa Wiams

Als kind droomde ik van verre reizen en andere culturen. Na mijn studies Vergelijkende Cultuurwetenschappen aan de Universiteit Gent en een academische lerarenopleiding besloot ik om te gaan reizen en zo een stukje van de wereld en van mezelf te ontdekken..

In India maakte ik kennis met Yoga en Vipassana meditatie en wist meteen dat dit het pad was dat ik moest volgen. Het was een confrontatie met mezelf en voor het eerst stond ik echt stil bij wie ik was.

En zo heb de afgelopen 10 jaar tal van opleidingen en workshops gevolgd in Hatha, Vinyasa, Yin en Astanga Yoga bij ervaren internationale docenten. Een Teacher Training (RYT200) heb ik gedaan bij John Walker.

Na een lange reis door Azië heb ik 8 jaar in Guatemala gewoond en het sociaal economisch bedrijf Y’abal Handicrafts opgericht. Het leven in Guatemala heeft mij leren kijken naar wat ik heb en hier dankbaar voor te zijn, in plaats van me slecht te voelen over alles wat ik niet heb. Het heeft me doen inzien dat ik eigenlijk alles in me draag om gelukkig te zijn.

In 2009 ben ik beginnen lesgeven in een yogastudio in Guatemala en sinds 2 jaar in verschillende studio’s in België.

Ik blijf me verdiepen in yoga en meditatie, zowel thuis op mijn eigen mat, als in workshops. Momenteel volg ik een opleiding Iyengar Yoga bij Ann Brosens te Antwerpen.

De reizen die ik gemaakt heb waren fantastische ervaringen, maar ik heb na al die jaren reizen ook ontdekt dat de grootste reis die je kan maken, de reis binnen je eigen lichaam en geest is.