SmilingLotus / Yoga

Yoga

Yoga is al duizenden jaren oud en vindt zijn oorsprong in India. Het woord ´yoga´ komt uit het Sanskriet (Yuj) en heeft verschillende betekenissen: juk, eenheid, verbinding, evenwicht. Een juk is een werktuig dat gemaakt is om lasten te verlichten, dit door de lasten met elkaar te gaan verbinden en er evenwicht in te brengen. Op deze manier werkt ook Yoga, en dit op twee niveaus. Als je regelmatig yoga doet, verbind je je lichaam, geest en ziel. Je leert dat als je geestelijk gespannen bent, ook je lichaam gespannen is en je de controle over je leven kan verliezen. Als je geest kalm, open en geconcentreerd is, weerspiegelt zich dat ook in je lichaam en je leven, en kan je groeien. Yoga laat je ook zien dat je je gedachten zelf kan sturen. Als je je brein de vrije loop laat, kan het allerlei destructieve kanten oplopen. Als je zicht hebt op je gedachten, en ze kan sturen, dan zijn je mogelijkheden eindeloos.

Yoga brengt je helemaal in contact met jezelf, en je leert te voelen hoe het echt met je gaat. Vandaaruit, en dit is het tweede niveau waarover ik sprak, kan je evenwicht, eenheid en verbinding brengen tussen jezelf en de wereld rondom jou. Je kan op een betekenisvolle manier contact maken met anderen en de wereld om je heen.

Yoga gaat ook over het erkennen van jezelf, en daarbij zachtaardig omgaan met alles wat er in jezelf leeft. Je kan pas liefde geven aan anderen als je werkelijk van jezelf houdt. Als je voortdurend hard bent voor jezelf, je grenzen voorbijloopt, jezelf steeds veroordeelt, doe je dat ook naar anderen toe.

Yoga is toegankelijk voor iedereen en iedereen kan er beter van worden. Als je kunt ademen, kun je aan yoga doen, zo simpel is het. Je hoeft je niet in duizend knopen te leggen, of met je handen de grond te raken om yoga te beoefenen. Yoga draait om aandacht hebben voor jezelf, je lichaam, je geest en je ziel. Ga op zoek naar je grenzen, en respecteer ze.

Yoga vermindert spanningen in je lichaam, het geeft je zuurstof en ruimte, je verbetert je lichaamshouding vanuit een diep bewustworden, je stimuleert je innerlijke kracht en immuunsysteem, je maakt je lichaam soepel en krachtig, je geest rustig maar alert en je geeft jezelf meer vreugde en een grotere vitaliteit.

Geef een glimlach aan jezelf!

Inspiratie: Tara Stiles